miercuri, 26 noiembrie 2008

Tipic romanesc

Studiez de ceva timp, asa... din pasiune si favorizata si de locul de munca... comportamentul de zi de zi a romanului de toate varstele, sexele, categoriile etc

Concluzia mea...ROMANUL TIPIC E UN MARE SNOB!!!!!!!!!!

dar... trebuia sa presupun asta de la bun inceput... nu-i asa? eh... speranta moare ultima...

Ca sa exemplific asa pe scurt... romanul se fereste de citit ca dracu' de tamaie... ba chiar mai rau :)) . Cum naiba o persoana tanara, cu toate informatiile la dispozitie nu e in stare sa-si reincarce singura o cartela....?????????? nesimtitul asta de roman prefera sa faca un mare scandal k nu ai timp sa stai tu sa-i incarci cartela ( nu scrie nicaieri in fisa postului meu k ar trebui sa fac asta. mai ajuti acolo... un batran... k pe ala il intelegi k vede telefoanele alea k pe ozeneuri... ti se mai face mila de unul de-asta de pe la tara care e vai de mama lui... dar restul nu au scuza!!!!) De cele mai multe intra domnul/doamna/domnisoara ...( persoane prezentabile... la costume imaculate sau eventual cu fitzele cat casa...) cer o cartela.. (voi exemplifica eu mai jos cat dureaza sa descoperi de care... :P ) ... ii dai cartela si il vezi ca astepta "pai... nu-mi incarcati?" cu toate k iti vine sa-i zici vreo doua... incerci sa ii explici politicos k are instructiunile scrise pe spatele cartelei... eventual ii arati si unde! (orice copil de clasa I se descurca lejer de aici) raspunsul lui ... "a da nu... nuuu... k... nu ma descurc... va rog... etc" Realitatea : LENEA de a citi cateva randuri scrise acolo in asa fel incat sa priceapa tot prostu!!!



booooooooooooon ... sa dam exemplele promise :D ... so... vine romanasul nostru:

- Buna ziua, vreau si eu o cartela

- Ce fel de cartela? ( intreaba d-ra de acolo)

- O cartela de cosmote (aici se presupune din nou k ar trebui sa-i ghicim gandurile... )

- De care cartela de cosmote?

- De reincarcare ( aici romanul e deja iritat... )

- Ce valoare?

si aici urmeaza "bomba" :d

- De-aia cu 400 de minute!!!!!

pt cine nu cunoaste ... e vorba de o extraoptiune ...(asa cum a fost mereu la toate retelele) nu de o cartela anume...

si de aici incepe distractia... le exlici care e fenomenul... si par sa intelega k trebuie sa-si activeze o extraoptiune ... la o saptamana vine omu' suparat k nu mai poate sa sune... guess what???? "stiti... eu am avut cartela aia cu 400 de min ..." :))) (evident... nici o extraoptiune activata... si timp piedut degeaba cu explicatii... )

ce mai tare a fost o doamna de vreo 55-60 de ani, care dupa ce i-am explicat k la aia mici ce si cum, face um mare scandal k... cum... dak nu vorbeste toate cele 400 de min in 30 de zile... le pierde dup-aia ????!!! k e o hotie !! :)))))))) (cred k se gandea k ii vor ajunge si pe lumea cealalta:)))) )

Avem si o clienta fidela acolo... cam de aceeasi varsta, care vine mereu si vrea cartela de vodafone, numai de 10E ... ii dai cartela, se uita la ea... si zice k nu e buna, k nu scrie valabilitatea pe ea :)))) k ea asa stie... k trebuie sa scrie si k sa-i mai arati si alta :))) (evident... in ultimul timp nu mai avem cartele knd vine ea :d ... e mai simplu asa :P )

Alta categorie... pitzipoanca detinatoare de sirocco... (eventual varianta Gold) sau mai noi Iphone sau Omnia... ce mai... vrem tehnologie de varf :P la asa telefoane nu-si permit fetele un abonament k doar tre' sa plateasca ratele la ele... asa k... folosesc cartela pre-paid... gooooood ... evident, nu stie sa incarce... ii explici... nu poate sa tasteze codul pe tel... (deh... isi rupe unghiile... ) ca sa-si activeze o extraptiune tre' sa trimita un sms gol la un anumit nr... operatiune banala de tot... evident detinatoarea de telefon de fitze nu stie niciodata sa scrie un mesaj... (ma intreb pe ce lume traieste, o privesc cu mila... si-i arat k imi ia cateva secunde toata treaba... uffffffffff... romanul asta...)

Atunci knd vrea sa-si cumpere un telefon, romanul nostru va trebui sa vina intotdeuna cu toata familia (mama, tata, copii, eventual si vreo bunica). toti se pricep foarte bine, toti isi dau cu parerea despre ce ar fi cel mai bun... iar in final vor alege cel mai prost model posibil insa vor plecat foarte satisfacuti k ti-au facut nervii prastie timp de o ora si au ales ceva "excelent" (a se citi "ieftin" )

Niciodata nu am sa inteleg insa de ce intra uneori un roman intr-un magazin de telefonie mobila si intreaba cu nonsalanta "ce telefoane aveti???" (nu k nu ar fi destul de mari vitrinele, si nu k nu ar fi pline numai cu telefoane...) sau mai rau... "aveti telefoane" ??? :))))))))) ma ucide intrebarea asta :)))

Un "drept fundamental" al romanului este intotdeuna cel de a-si arunca gunoiul oriunde si acela de a se baga mereu in fatza cuiva "pt k se grabeste" (sa nu-i dai cu capul de toti pretii ????? ) ... tot aici adaugam si intratul in magazin pe sub grilajul de la intrare, chiar dak lumina e stinsa... doar pt k a vazut pe cineva si vrea si el sa cumpere! Raspunsul firesc "nu vedeti k este inchis?" il face sa plece frustrat si sa te injure de mama ... cum dom'le ... el vrea sa cumpere si tu nu deschizi special pt el... cata nesimtire :)))

ma rog... sa continuam cu alte concluzii... Romanul tipic nu stie niciodata sa-si verifice creditul de pe cartela sau minutele... Sincer... cred k pt romania ar putea fi scoase brosurile cu instructiuni din pachete... k oricum nu le deschide nimeni ... cheltuiala fara rost :)))) scrie acolo in brosurile alea, structurat si clar k pt tot prostu' care nu a mai avut in veci o astfel de cartela... deh... e greu sa citesti... cititul imbolnaveste... si... dak sare ceva de acolo din brosura si musca :))))))
frecvent, vine romanu', cumpara sim-ul... desface cutiuta si ia doar bucatica aia de plastic de care e atasata cartela... restul accesoriilor... la gunoi k ocupa prea mult spatiu ... La vreo 10-15 min... se intoarce revoltat "Care e codul pin? k nu merge nici 1234 nici 0000???" codul pin (care la cosmote vine personalizat pt fiecare cartela) se afla pe bucatica aia de plastic verde de care era atasata cartela, si care evident a fost aruncata la gunoi inainte sa se uite cineva ce scrie pe ea ... so... ii spui unde era pin-ul... omul se enerveaza... tipa k de unde era sa stie el... si face chiar o criza knd ii spui k totul era scris sub nasul lui si nu era nici un secret ... si k acum... chiar nu mai are ce face cu cartela ( in 99% din cazuri ambalajul fusese aruncat inainte sa se noteze macar numarul undeva...) ... so... nervi... bani pierduti, scandal degeaba... pt simplul fapt k romanul nu suporta sa se informeze de unul singur... si prefera in general informatia oferita de altii... eventual baba de la parterul blocului :P
ce sa mai comentez... romanul care sa citeasca ce scrie pe un contract e pe cale de disparitie si deja dispare si cel care citea macar ce scrie pe pliante... se inmulteste in schimb intr-un mod alarmant romanul care considera k e nedrept sa i se ceara alt act inafara de buletin la incheierea unui contract, romanul care nu face diferenta dintre un act original si copie si care eventual se face k nu aude cand precizezi k e nevoie de original si mai si sustine sus si tare k i s-a zis k merge si cu copie ... (evident... informatie primita de la baba de la parter, care e un geniu in toate), romanul care vrea sa-si ia tel la 1 leu, la abonamentul cel mai mic, pe cea mai scurta perioada posibil, si eventual cu camera de 5 mp si gps... roman care... pleaca nervos si frustrat knd i se spune ca nu se poate asa ceva, sau k s-ar putea dar la un abonament f mare si pe o perioada f mare ... acest roman va reveni mai tarziu si spasit va alege un model f simplu... insa va spune tuturor k telefonia mobila e o "hotie". eh... alte specii deosebite de romani :
-cei care vin la cosmote si vor sa-si plateasca factura la vodafone :)) (astia nu se uita unde intra... sunt in stare sa incerce asta si la farmacie :))) )
- cei care uita sa se opreasca din vorbit si nici nu fac diferenta intre retele... apoi se scandalizeaza k a venit factura prea mare...
- cei plini de bani, care nu gasesc nush ce model de tefon scump in varianta roz, pentru copilul lor de 5 anisori...
- cei care considera k au prioritate in orice... nu conteaza daca mai asteapta inca 3 in fatza lor... striga in gura mare k vor nush ce chestie si k se grabesc... sorry pt ei... dar toti ne grabim...
- romanii care inca nu au aflat ce retea folosesc... astia sunt cei mai nesuferiti... vin, cumpara o cartela de reincarcare, pleaca, si apoi se intorc nervosi k nu pot sa incarce... si mai si pretind sa le fie schimbata :))) arma lor cea mai puternica (cel putin asa cred ei..) ar fi OPC-ul ... se strica aia de ras knd aud faze de genul asta :)))
- cei care isi iau tzeapa cu asa zise castiguri pe la concursuri... fir-ar sa fie... oare nu e logic k ar trebui sa participi inainte k sa castigi ceva, si k nimeni nu-ti va cere coduri pt reincarcare in cazul in care iti da vreun premiu... ???????
- cei care inca nu stiu ce e apa si sapunul... si care risca sa evacueze un intreg centru comercial...
- etc etc...

intr-o zi... am ras pe lesinate knd intr-o seara a venit un istet la vreo 28-29 de ani cu un tel nokia E51 pe care il cumparase cu cateva ore mai devreme si care sustinea sus si tare k e defect. buuuuun... hai sa vdm ce are... imi exlica omu' k se aprinde tastatura telefonului asa aiurea, knd sta aprinsa, knd se stinge cu toate k el inca umbla pe telefon... (tre' sa recunosc k ma bagase putin in ceatza...), imi povsteste k pe drum pana a venit aici tastatura lumina tot timpul kat a umblat pe tel, dar ca acum nu se mai aprinde deloc... mi-a luat ceva timp pana sa ma prind k desteptu' pamantului acoperea uneori cu degetul senzorul pt lumina... iar telefonul normal k reactiona, iar pe drum pana sa ajunga aici... deh... era seara, intuneric, era normal sa fie aprinsa... :))))))) dar cum romanul mai degraba face scandal decat sa gandeasca ... :)))

eh... astea au fost doar cateva exemple din "ce poate" romanul... o sa mai revin pe parcurs cu detalii... nici nu stiu dak sa zic k e deras sau de plans...
interesant e k observ pe zi ce trece comportamentul strainilor (in special negri sau mici si galbeni :P ) carora le explici cu greutate incercand sa gasesti o cale de mijloc intre engleza ta si a lor... (de obicei una e praf :P ) dar culmea... nush cum se face k astia inteleg asa de repede, nu comenteaza cand li se solicita acte, si le prezinta mereu in original, intotdeuna pastreaza instructiunile si vin deja informati ...
so... ma gandesc din nou... sa fie romanul o specie aparte????
sunt sigura insa ca si printre romani sunt exceptii, putine dar... sunt... asa k o sa-mi cer scuze fata de ei daca se vor simti ofensati cu ceva : )

treziti-va romanilor!!!!! ... k ne facem de ras mama... informatia e la tot pasul... si... chiar nu doare sa gandesti macar putin...

Niciun comentariu: